uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND OKTOBER 2023

SCHUMANN/MERULA MDS-3

 

 

Deze maand een blik op een vrij onbekende West-Duitse microfoon: de richtinggevoelige dynamische Schumann MDS-3, die ook verkocht werd als Merula MDS-3.

Hij werd aangeprezen als 'Kapellen Mikrofon', dus goed voor gebruik bij blaaskapellen, mogelijk voor aankondigingen, want ik kan me nauwelijks voorstellen dat zo'n microfoon de klank van een complete kapel goed kon weergeven.

Schumann was de Duitse importeur van Ronette's kristal microfoons en pick up elementen, later ging hij die onder zijn eigen naam, Schumann, verkopen en vervolgens ook als 'Merula' (Merel).

Het typeschild, met gestileerde 'S' verwarren sommigen met Shure, dat is begrijpelijk maar onterecht.

In tegenstelling tot Ronette, dat zich beperkte tot piezo elektrische (kristal)ontwerpen, ging Schumann later ook dynamische modellen leveren.

Omdat Schumann eerder een handelshuis was dan een fabrikant, ligt het voor de hand dat ook de dynamische microfoons ergens anders werden betrokken. Daar er bij verschillende typen duidelijke overeenkomsten zijn met de Duitse modellen van Peiker, is het waarschijnlijk dat Schumann ze van die fabrikant kocht. Peiker staat niet bekend als maker van kwaliteitsproducten, hun microfoons waren middelmatig.

Qua uiterlijk weken een aantal van de modellen af van Peiker, ze bleven vaak dichter bij de Ronette vormgeving, die zelf weer leunde op de modellen van het Amerikaanse merk Astatic.

Het ontwerp van de MDS-3 is hybride: het vertoont kenmerken van de eerdere Ronettes, zowel qua behuizing, als het verend opgehangen element, maar het doet ook wel denken aan de destijds populaire AKG D12, met zijn blokvorm.

De kwaliteit van het microfoonelement is ronduit slecht en het heeft de tijd ook niet goed doorstaan, zoals in het geluids fragment te horen is. Het is niet zeker dat dit de originele capsule is, er is duidelijk aan de microfoon gewerkt.
Ik kreeg hem zonder kabel en in het inwendige trof ik een schroefje en ring, die er niet thuis hoorden, mogelijk is het element dus eerder al vervangen, al past het goed in de originele ophanging.

Schumann-Merula was actief van ca 1950 tot 1967, daarna beƫindigde de firma haar activiteiten, mogelijk omdat het relatief kleine bedrijf de concurrentie met de betere microfoonmerken niet aankon.

Deze microfoons zijn wel populair omdat er meer dan genoeg ruimte is om er een ander en beter element in te zetten, een dynamisch of band type. Daarmee kan de microfoon aan een tweede leven beginnen onder de bewonderende blikken van liefhebbers van nostalgische microfoonvormen.

Veel meer modellen zijn te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

SChumann MDS-3
Schumann MDS-3 side

Schuman MDS-3 other side

Top: de massief ogende MDS-3

Onder: geluid, open & Merula 1961 reclame

Klank van de Schumann MDS-3

Merula MDS-3 innards
Merula MDS-3 ad